Tuesday, April 10, 2007

ZURURA

Op 28 oktober 2005 kwam de oproep voor hulp binnen voor een 6-8 weken oud kalfje dat in de opening van een opaal-mijn was gevallen in het gebied tussen Tsavo-Oost en West. Dit smalle gebied is een van de doortrek routes van olifanten en was steeds dichter bevolkt geraakt. De kuddes trekken dan ook bij voorkeur 's nachts en met grote snelheid door dit voor hun zeer onveilige gebied.

De grond rondom het gat waar het kleintje in was gevallen was dan ook compleet omgewoeld ten teken hoe hard de kudde geprobeerd had hem eruit te halen, maar uiteindelijk heeft de matriarch de beslissing moeten nemen het kleintje achter te laten om zo de rest van de kudde veilig door te kunnen laten trekken voor het ochtendgloren.
De mijnwerkers hoorden de kreten van het kleintje en met vereende krachten is hij naar boven gehaald.
Toen de keepers van de Trust hem kwamen ophalen hadden de mijnwerkers "Zurura"op zijn oortje geschreven met viltstift wat betekend "de afgedwaalde".

Aangezien we net hadden meegemaakt hoe Galdessa oa aan de gevolgen van een steeds terugkerende diarrhee was overleden en Kilgoris inmiddels ook dezelfde symptomen had waarvoor hij een heel sterke antibiotica kuur had gekregen werd dezelfde kuur uit voorzorg ook aan Zurura gegeven. De testresultaten van de praktijk wezen in de richting van een virale infectie. Zurura kreeg kort daarop last van opgezwollen lymfeklieren die inmiddels ook weer geslonken zijn.

Inmiddels is kleine Kilgoris overleden en wordt er in Nederland geprobeerd alsnog uit te zoeken wat daar de mogelijke oorzaak van is geweest. Dr Marja Kik van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit in Utrecht, afdeling Infectieziekten en Immunologie, vermoed dat het hier om een herpes virus gaat en momenteel wordt onderzocht hoe er serum van Zurura naar Nederland gehaald kan worden wat dan door Professor Ab Osterhaus aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam onderzocht zal worden.
No comments: