Monday, April 2, 2007

MWEIGA

Sinds 1998 in de weesolifanten opvang. Als baby van 7 maanden was ze haar kudde kwijtgeraakt toen deze werd opgejaagd ivm problemen met de lokale bevolking. Ze was een zwak olifantje en dat is nooit goed bijgetrokken wat mede werd veroorzaakt doordat ze opgroeide in de toen nog enige locatie van de Trust in het Tsavo East National Park waar vaak door lange droogte niet voldoende voedingsstoffen in de vegetatie aanwezig waren.

Toen ze in juni 2006 in de praktijk onder behandeling kwam zag ze er mager uit en had nauwelijks bespiering. Bij meting bleek ze een gigantische systemische candida infectie te hebben. Alle organen hadden het moeilijk en er waren grote tekorten.

Ze knapte al snel op en haar spierkracht begon toe te nemen. Er werd door Daphne besloten haar ook extra bij te voeden met drie keer per dag 3 grote flessen speciale formula melk en met copra, gemalen kokosnoten. Voor het eerst kon ze het tempo van de groep in het park bijhouden en klom ze de nabijgelegen Mazenga Hill op.

Korte tijd later durfde ze voor het eerst van haar leven samen met de groep in het modderbad te gaan en liep ze zelfs een paar keer voorop op weg terug naar de stockade. Jammer genoeg is ze in heel korte tijd veel te dik geworden en al snel konden haar spieren het toegenomen gewicht niet meer aan en viel ze weer terug. Hierna volgde een tijd zonder melk maar toen ze te zwak werd is dit weer opgestart.

In februari 2007 zag ik haar en was ze weliswaar veel van haar overgewicht kwijtgeraakt, maar was de candida ook weer terug. Opnieuw is ze daarvoor behandeld en krijgt ze sindsdien vast voer wat meer op haar leeftijd is afgestemd. Het is alleen moeilijk zo niet onmogelijk de juiste samenstelling in Kenia te vinden dus met vallen en opstaan wordt geprobeerd haar nu weer op peil te krijgen en een paar flessen melk zullen er zeker in het begin nog wel bij zijn.