Monday, April 9, 2007

KILGORIS 5 januari 2007- 21 maart 2007

Op de ochtend van 25 januari 2007 werd de Trust gewaarschuwd dat er een 3 weken oude drenkeling gevonden was bij de rivier Mogor. Hij was 800 meter meegesleurd door het snelstromende water en toen hij aan land krabbelde was hij helemaal door de war en is half versuft in de richting gelopen waaruit hij geluiden van een kudde koeien hoorde. De koeien waren het eigendom van een masaii boer die daar woonde die stom verbaasd was dit kleine olifantje temidden van zijn dieren aan te treffen. Hij gaf hem melk te drinken en besloot naar het dichtstbijzijnde KWS station te lopen om het baby olifantje daar naar toe te brengen. Het kleintje volgde hem de hele 15 km en werd vervolgens van het KWS station naar de airstrip gereden waar het rescue vliegtuigje hem ophaalde.
Direct na aankomst was al duidelijk dat Kilgoris behoorlijk last had van zijn maag wat te verwachten was na het drinken van koemelk. Baby olifanten kunnen daar niet tegen. Het gewone protocol werd gevolgd en vanwege de koemelk en het rivierwater dat hij binnen had gekregen werd hem een extra zware anti biotica kuur toegediend. Uiteraard kreeg hij ook alle medicijnen die vanuit de praktijk voor hem werden voorgeschreven en al gauw begon hij op te knappen.

Hij begon met de andere babies te spelen en hoewel hij ook last had van de te verwachtte depressie was zijn vooruitgang goed. Het moment van de omslag kwam met het doorkomen van zijn kiezen. Altijd een wankele tijd bij deze toch zeer kwetsbare kleintjes. In korte tijd kreeg hij 3 grote kiezen wat ook de verwachtte diarree met zich meebracht.

Plotseling werd het beeld echter zorgelijk en begon hij meer terrein te verliezen. toen hij vlak daarop zijn melk weigerde was het duidelijk dat de situatie zeer ernstig aan het worden was. Antibiotica kuren volgden elkaar op en op geleide van een faeces kweek werd er besloten een zeer zwaar antibioticum specifiek op de gekweekte ecoli bacterie in te zetten.

Lesanju zorgzaam met kleine zieke Kilgoris

Tegelijkertijd kwam uit de meetwaarden en medicijn testingen de informatie dat er mogelijk sprake was van een virus infectie. Toen er bovendien bloed in zijn ontlasting zichtbaar werd en er ook in zijn wangslijmvlies ulceraties zichtbaar werden begon iedereen voor zijn leventje te vrezen maar dit kleine manneke gaf niet op en pas na een hartverscheurende strijd die in totaal 12 dagen en nachten heeft geduurd is hij uiteindelijk in de nacht van 21 maart ingeslapen.

Inmiddels had ik kontakt gezocht met de Veterinaire Faculteit van de universiteit van Utrecht , de afdeling infectieziekten en immunologie. Dr. Marja Kik was onmiddelijk bereidt om mee te helpen denken en eventueel uit te zoeken wat hier met kleine Kilgoris aan de hand was. Jammer genoeg is er geen autopsie gedaan in Nairobi en was er ook geen materiaal in het laboratorium bewaard gebleven.

Marja Kik had het vermoeden dat het hier mogelijk om een besmetting met een herpesvirus was gegaan maar dat kan alleen vastgesteld worden door serum onderzoek op een levend dier ofwel bloed en weefsel onderzoek van het overleden dier.
Geen van beide was meer mogelijk maar inmiddels zijn er nog twee wat oudere olifanten kleuters ziek geweest, Zurura en Lesanju, beide met opgezwollen Lymfeklieren waar ze gelukkig overigens allebei zonder problemen van zijn genezen.
Marja Kik overlegd, over het hoe, wat en waar van een mogelijk bloedonderzoek van deze twee, inmiddels ook met de dierenarts van Blijdorp. Het versturen en onderzoeken van serum is nl. aan vele internationale regels, voorschriften en beperkingen gebonden.


No comments: